Brand­lukning

Vi samarbejder med

Vi står for din brandlukning

Hos Aventilation er alle opgaver forskellige, og du vil altid opleve individuelle løsninger til dit behov. Vi trækker på vores store ekspertise og erfaring med brandisolering, og du får sikkerhed for, at både planlægning og udførsel bliver gjort med største omhu fra vores side.

En brandlukning foretages, når alle installationer er færdiggjorte. Her vil der blive tjekket op på brandklassen for bygningensdelen, som installationerne er fastgjort rigtig rent brandteknisk, mv. Der kan være særlige forhold, som er nødvendige at kontrollere, eksempelvis eksplosionssikkerhed, vandpåvirkning, mm. Derudover ses der på, om kontroletiketten er monteret på alle gennemføringer og forsynet med et montørnavn og brandlukningsnummer. Hertil laves også brandtætning på kabler på stiger, i bundter, i kabelbakker samt fritliggende kabler.

Efter brandlukning laves en oversigt over placering og numre på brandlukningerne. Desuden skal der fuges og tætnes omkring brandplader med stor omhyggelighed. Disse plader skal nemlig kunne modstå en røggaseksplosion og være helt tæt mod kold røg. I samlingerne mellem brandplader skal fugen laves af ubrudt brandmastik i samlingen. Der skal ligeledes fuges i større åbninger i etageadskillelse med brandplader som understøtning i begge sider af åbningen. Har man gipspladevægge, skal begge åbninger naturligs også lukkes brandteknisk korrekt.

Har man stive kabler, hvorunder man ikke ikke påføre brandmastik, kan man vælge at udlægge mastikken sammen med kabelmontagen.

Der er mange hensyn at tage, hvorfor det kan være en god ide at have en professionel til at rådgive ved brandsikring og brandlukning.

Vi vælger lukkemetoden ud fra den givne situation, og der findes en række muligheder. Der kan lukkes omkring gennemføringer med brandplader, som tilpasses åbningerne. En anden mulighed er brandmursten, som også har gode lyddæmpende egenskaber. Ved gennemføring af stålrør med isolering kan vi føre isoleringen gennem adskillelsen ved hjælp af forskellige former for brandbøsninger. Er der tale om brændbare gennemføringer som f.eks. plastrør, som vil smelte i forbindelse med en brand, bruger vi brandmanchetter. Manchetterne er foret med et ubrændbart materiale, som i forbindelse med en brand skummer op og lukker det opståede hul.

Effektiv brandsikring af bygningers bærende konstruktioner giver en kraftig reduktion af risikoen for sammenstyrtninger i forbindelse med en brand. Aventilations teknikere beregner i hvert enkelt tilfælde hvilke metoder og materialer, der kan anvendes for at opfylde brandkravene.

Brandfuge, brandfugemasse og brandtætning

Brandfuger sidder mellem bygningers brandadskillende dele og skal tætnes, så de får den samme brandmodstand som væg og dæk. Det er naturligvis vigtigt, at fugerne dimensioneres korrekt. Det klarer vi hos Aventilation, hvor alle krav om fugt, lyd, bevægelse og æstetik altid er med i vores overvejelser. Vi er altid opmærksomme på, at hullerne i trævægge bliver forseglet fra begge sider. Det gør vi, for at opfylde de krav, der stilles til brandmodstanden i væggene. Dette kan gøres ved at lave en brandsikker fugning med præfabrikerede lister eller godkendte fuger. Det afgørende, for valget af fugemateriale, er faktorer som bevægelse, krav til dugt og brandkrav.

Ved brandtætninger findes der flere muligheder for produkter. Hos Aventilation kan vi rådgive om både fugemasse, støbebart materiale, ekspanderende materialer og modulbaserede løsninger, der er testet og dokumenteret til brug. Dette handler i høj grad om typen og dimensionerne på installationerne, som gør gennem gennemføringer, men også konstruktionsformen, som skal tætnes. Al dokumentation skal komme fra anerkendte certificeringsorganer, som ETA Danmark. Disse udsteder nemlig produktdokumentation for lovlige produkter.

Der anvendes typisk fire produktkategorier, som er gennemtestede og velegnede til brandtætning af gennemføringer. Dette drejer sig om bløde brandmanchetter, ekspanderende materiale, fugemasse, modulløsninger og støbebart materiale. Hertil findes også tillægsprodukter til eftermontering af kabler, midlertidige tætninger og tætninger om bevægelige installationer. Tag fat i os, hvis du vil høre mere om dette emne.

Kontakt os